De ervaring van: Ismail

nieuws De ervaring van: Ismail
Ismail Balci en jobcoach Marieke Doornebal kennen elkaar al vier jaar. Hun samenwerking begon met een Werkfit traject voor Ismail en inmiddels heeft hij een afgeronde opleiding tot fietsenmaker op zak én een contract bij fietsenmaker Cyclesport in Apeldoorn. We blikken samen terug!

In oktober 2019 zijn Ismail en Marieke begonnen met een Werkfit traject. Met een zoontje op komst wilde Ismail na acht jaar niet werken en dagenlang gamen de knop omzetten. Marieke: ‘Om te werken aan een ritme en wat meer uit huis te komen, zijn we gestart met een deelname aan het sportproject dat wij als re-integratiebedrijf organiseren. Dat was toen net nieuw, Ismail was één van de eerste deelnemers. Tijdens het sportproject komen we met een groep deelnemers samen om te sporten en te werken aan de individuele re-integratiedoelstellingen. We slaan twee vliegen in één klap.’ ‘Als het zou kunnen, zou ik zo weer meedoen met het sporten. Ik vond het heel leuk, het was een gezellige groep. Ook werd ik er zelfverzekerder en fitter van’, vult Ismail aan.



Leerwerkplek
Onderdeel van het Werkfit traject is het opdoen van werkervaring. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke richting je op wilt gaan. ‘We vonden een geschikte werkplek bij een kringloopwinkel met meerdere afdelingen. Daar hadden ze een fietsenwerkplaats om gebruikte fietsen op te knappen. Dit sprak aan, en daar zijn we op gaan voortborduren’, vertelt Marieke. Het vervolg van een Werkfit traject is een Naar werk traject waarin de jobcoach en kandidaat op zoek gaan naar een passende baan. Voor Ismail was het duidelijk: hij wilde fietsenmaker worden. Daarvoor is wel een opleiding nodig. Samen met Marieke schreef hij fietsenmakers in de buurt aan voor een leerwerkplek. Bij Cyclesport zagen ze het na een meeloopdag helemaal zitten: zij boden hem een BBL-opleiding aan. Zo leerde Ismail het vak, én werkte hij 20 uur per week. Inmiddels is de opleiding succesvol afgerond. Nu denkt hij na over de vervolgopleiding voor niveau 2!

Jobcoach
Marieke is inmiddels een bekend gezicht op de vloer van Cyclesport. Wekelijks checkt ze even hoe het gaat. Ismail: ‘Ik vind het fijn om Marieke als vangnet te hebben. Samen hebben we het over onderwerpen als ‘grenzen bewaken’, ‘chaos in het hoofd’ en ‘te snel willen gaan’. Het kan heel druk zijn in de winkel en ik wil graag mijn collega’s helpen. Dan leg ik in één keer mijn werk neer, en ben ik even later de draad weer kwijt. Door hierover met Marieke te praten, lukt het mij beter om dit bespreekbaar te maken bij mijn collega’s.



Toekomst
Ismail is trots op waar hij nu staat, en terecht! Hij heeft ook nog doelen: verdiepen in racefietsen, nog meer reparaties uitvoeren, meer verantwoordelijkheden krijgen en uiteindelijk geen Wajong-uitkering meer ontvangen. Uiteindelijk zal Marieke een stap terug gaan doen – wat ze met alle vertrouwen voor zich ziet. ‘Dat is soms jammer van mijn werk, maar het geeft ook een goed gevoel. Dan is mijn missie geslaagd!’

Deel dit artikel op
"Het mooiste aan mijn werk zijn de complimentjes"
Gidon heeft door Van der Horst Jobcoaching & Training en Asito een baan. Hij maakt met veel plezier gymzalen schoon!